Какви са особеностите на кето диетата

0
167

Кето диетата, известна още като кетогенна диета, е хранителен режим, който набира популярност заради обещанията за бърза загуба на тегло и потенциални ползи за здравето. 

За да извлечете максимални ползи и от своята кето диета, хранителният ви режим трябва да се промени изцяло. Такава промяна води до значителни промени в метаболизма и функциите на организма и е важно да бъде внимателно планирана и проследявана от диетолог, или специалист. 

Осъществяването на този тип диета изисква също и запознатост с това кои храни са подходящи и кои – не и как да постигнете балансирано меню без да вредите на организма си.

В следващите редове ще ви запознаем с основните правила при кето диетата и начините, по които тя действа. Ще разберете плюсовете и минусите от прилагането и и ще можете да решите дали е подходяща за вас.



Източник на изображение: FreePik.com

Основни принципи на кето диетата

Висок прием на мазнини, умерен прием на протеини и ограничаване на въглехидратите. Това е философията на кето диетата в едно изречение. Този начин на хранене води до състоянието кетоза, при което тялото започва да използва мазнините като гориво, поради липсата на въглехидрати. 

Кетозата е метаболитно състояние и целта на кето диетата е не само да го предизвика, но и да го поддържа. При това състояние, телесните мазнини се изгарят от организма и се постига бързо и видимо намаляне на телесното тегло, без чувство на умора и глад.

Избор на храни — какво да ядете и какво да избягвате

За да се поддържа състоянието на кетоза, храните богати на въглехидрати трябва да бъдат заличени от ежедневното ви меню. 

Забранените храни при кето диета са:

  • Хляб и тестени изделия
  • Ориз
  • Картофи
  • Повечето видове плодове
  • Захарни изделия 
  • Нишесте
  • Зърнени храни
  • Газирани напитки и напитки със съдържание на захар

Примери за позволени храни в кето диетата са:

  • Мазни меса
  • Риба
  • Яйца
  • Масла и мазнини
  • Нисковъглехидратни зеленчуци
  • Ядки
  • Семена

За осъществяване на качествена кето диета, стриктното спазване на хранителния режим е задължително. В сайта на ForLife ще откриете още полезна информация за кетонния режим, както и голямо разнообразие от продукти, подходящи за консумация при спазването му.

Ползи за здравето от кето диетата

Кетозата, макар и ползвана основно като средство за бързо отслабване, носи и много ползи за здравето. От контрол на кръвната захар, до подобряване на когнитивните функции, ефекта върху различни елементи от общото здравословно състояние е неоспорим. 

Поддържане на здравословно ниво и загуба на мазнини

Това е основната причина, поради която повечето хора започват да изпълняват кето диетата. Тя доказано превръща мазнините в източник на енергия и с това води до видимо и бързо отслабване и значителна загуба на телесни мазнини. 

Балансиране на нивата на кръвната захар

Кето диетата е особено полезна за хора с диабет тип 2, или инсулинова резистентност, понеже доказано помага за намаляне на нивата на кръвната захар и повишаване на инсулиновата чувствителност на организма.

Подобряване на сърдечно-съдовото здраве

Кетозата намаля хроничните възпаления в организма и с това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и невродегенеративни заболявания. Също така намаля риска от инфаркт и инсулт.

Подобряване на когнитивната функция

При кетоза, тялото произвежда кетони, които са източник на енергия за мозъка и значително подобряват мозъчната дейност, паметта и концентрацията. В сайта на ForLife  ще откриете още полезна информация и хранителни добавки, подходящи за този хранителен режим.

Кето диетата  значително подобрява различни елементи от здравословното състояние на организма, когато се прилага правилно. Въпреки че изисква известни лишения и дисциплина, резултатите са бързи, видими и дълготрайни и подобряват здравето и качеството на живот.

Рискове и странични ефекти от кето диетата

Въпреки многото ползи за здравето, които изброихме, кето диетата може да донесе и някои рискове за организма. Важно е да бъдете информирани, за да можете да ги избегнете.

Кето грип

Най-често срещаната странична реакция на организма, когато преминете към кетоза е така анречения кето грип. Той се появява, защото тялото се опитва да се адаптира към новия метаболитен режим, на който го подлагате. 

Симптомите на кето грипа са:

  • Главоболие
  • Умора
  • Гадене
  • Замайване
  • Раздразнителност

Кето грипът продължава от няколко дни, до няколко седмици. За облекчаване на симптомите се препоръчва увеличаване на приема на вода, електролити и умерено намаляне на физическата активност през периода на адаптация. 

В сайта на ForLife ще намерите богато разнообразие от продукти, които са съвместими с кето диетата, както и хранителни добавки богати на електролити, които ще ви помогнат да преминете през кето грипа по-леко и бързо.

Кетоацидоза

Докато кетозата е полезна при хора с диабет тип 2, тя може да навреди сериозно на тези, които са с диабет тип 1. Те са податливи към развитие на кетоацидоза. Това е животозастрашаващо състояние, при което в кръвта се натрупват високи нива на кетони. Високите нива на кетони водят до опасно понижаване на рН на кръвта. Кето диетата не се препоръчва за хора с диабет първи тип. 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.