Нетрадиционна и божествено вкусна баница (върви чудесно с бира или вино)

0
1039

Рецептата за тази баница е една от нетрадиционните, но затова пък я предпочитаме – различна и сто пъти по-вкусна е

Днешната рецепта ще очарова повечето домакини и техните семейства, а скептичните бързо ще обори само като я опитат. Това е една нетрадиционна баница с божествен вкус, която задължително трябва да пробвате у дома.

Приготвя се лесно, не е голяма философия, но затова пък върви идеално не само с айран, а с биричка или винце. Просто малка фантазия!

баница
Тази баница плюс чаша биричка или винце и… играта заспива!

Необходими са ни 6-7 броя готови финни кори за баница, около 250 грама кайма, 150 грама натрошено сирене, а може и извара, две яйца, 100 грама доматено пюре, 2-3 стръка пресен лук, нарязан на ситно, връзка пресен магданоз, четвърт чаша олио, 30 грама масло, кимион, черен пипер, чубрица и сол на вкус.

Взимаме една купа и смесваме в нея добре всички продукти, без маслото и корите, разбира се. Тавичката, в която ще печем баницата, я намазваме предварително с олио, за да не залепват корите по нея.



На масата или кухненския плот започваме да редим баницата като взимаме една от корите и върху нея поставяме 2-3 супени лъжици от вкусната плънка. Уточняваме, че в първия лист е добре да има най-малко плънка, защото се навива най-силно и може при това положение да се скъса и плънката да изтече.

След като свиете на спирала пърната кора с плънка, около нея по същия начин започвате да навивате и поставяте следващите кори, обилно напълнени с вкусното съдържание. Така, докато свършат всички кори и плънката.

След като баницата вече е готова и навита, я заливаме с малко топла вода и супена лъжица олио, или поставяме върху нея от масълцето, нарязано на малки парченца.

Когато корите попият водичката и мазнината, те се слягат и тогава лекичко разклащаме баницата хоризонтално, за да се намести добре в тавата. Мятаме я в предварително загрятата до умерена температура фурна и оставяме да се пече, докато придобие онзи неустоим златисто-кафяв цвят.

Знаем, че след като я извадим, трябва да я напръскаме леко с водичка и да я завием с кърпа, за да си остане така изкусително бухнала, а и за да омекне леко горната коричка.

Сервирайте я още топличка като спокойно може да я хапнете с айранче – ако е за закуска, или с биричка и вино – ако е за обяд или вечеря. Да ви е сладко на всички! Сигурни сме, че ще е така.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.