Проф. Иво Петров учи как да предпазите сърцето в жегите

0
310

Полезни съвети

Проф. Петров говори за сърцето в жегите

Проф. Иво Петров гостува в предаването „Събуди се“ по Нова Тв.

Всички фактори на външната обкръжаваща среда оказват голямо влияние на сърдечно-съдовата система. Това са запрашаването, прекалените жеги. Дори прекалените студове. Голямата разлика в температурите в кратък период от време също  причинява  стрес на организма. Всеки един стрес в тялото води до повишаване на възпалението. Това обяснава в ефира на NOVA кардиологът проф. д-р Иво Петров.

„Така нареченият оксидативен стрес е един от основните механизми, с който може да бъде дестабилизирано едно сърдечно-съдово заболяване. Така че топлото време е част от този механизъм“, посочи той.

Ппофесорът съветва: „В жегите трябва да се пият повече течности.  По възможност да не се стои на пряка слънчева светлина. Защото топлото време предизвиква разширение на съдовете, което може да причини обезводняване и спад на кръвното налягане, което не е благоприятно.



По думите на специалиста в много топлото време участва и цялата нервна система.

Когато тялото е подложено на подобен стрес, като  екстремна горещина, и нервната система  реагира неблагоприятно. Това повлиява индиректно върху сърцето“, уточнява проф. Иво Петров.

Не пропускайте видеото долу. От коментарите на проф. Иво Петров ще научите още полезни факти и съвети.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.