На 24 юни: 2 велики празника в 1 ден: ЧИД!

0
261

 

Амин!

24 юни, сн. ФБ

На 24 юни всяка година празнуваме Еньовден, познат като  празник на билките. Еньовден е празник на всички знахари и билкари.

Много преди този ден да бъде свързан с природата и със здравето, което ни дава, се ражда една велика християнска личност.

Рождеството на Свети Йоан Кръстител и Предтеча на 24 юни е преход към предстоящото раждане на Сина Божий.

Дълги години Светите праведни Елисавета и Захария нямали свои деца.



Свети Захария бил свещеник в храма. Той е същият човек, който посрещнал 3-годишната Мариам (Дева Мария) на стълбите пред храма на Въведение Богородично (21 ноември).

Той се грижил за нея, защото тя била обещана да служи на Всевишния. Това станало още преди да бъде зачената от нейните родители Света Анна и Свети Йоаким.

На 24 юни имен ден празнуват Йоан, Йоана, Йоанна, Ивет, Иван, Ивана, Иванка; Еньо, Енчо, Енчо,  Яне, Яни, Яна, Янка, Янко; Яница, Янина, Янета, Янита, Янис, Янимира, Янимир; Янислав, Янислава, Янизара, Янизар, Калоян, Даян, Даяна.

На 24 юни денят и нощта са равни. След Еньовден денят започва бавно да намалява, а старите хора казвали, че Слънцето отива за сняг.

Преди Слънцето да тръгне към зимата, то се оглеждало във водата на водоемите и затова хората вярват, че тяхната вода става лековита.

Разходете се до някоя река или поточе ако не сте на морето, за да се измиете с водата, в която Слънцето се е къпало, за да бъдете здрави.

За здраве се плете венец от 77 и половина билки, под който минават млади и стари, за да не ги лови болест през годината.

Такива венци плетат и експонират в Габрово в РЕМО „Етър“ и на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Хората минават през тях за здраве през цялата година.

На 24 юни 2024 г. празнуваме великия празник Свети Дух. Празникът е свързан с Петдесетница – 23 юни 2024 г. Той е с променлива дата. Отдаваме почит на Светия дух, който осенил христовите ученици.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.