Д-р Аврамова разбива митовете за депресиите и дава ценни съвети

0
542

Д-р Татяна Аврамова гостува в „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ „Черно море“, за да говори за депресиите

Д-р Аврамова

Д-р Аврамова е психиатър в ДКЦ „Св. Марина“ и съдебен психиатър.

Думата депресия започна да се използва активно у нас през последните години. За депресиите се говори, когато човек няма желание да върши определени неща следствие на преживени емоции. Когато не е активен, защото не се е стегнал и мобилизирал достатъчно. Когато изпитва малодушие.

Масово депресията се приема като немедицинско състояние. То е присъщо на по-чувствителните хора.

Друг голям мит е свързан с антидепресантите. Те са вредни и не трябва да се приемат, защото водят до зависимост.



От медицинска гледна точка депресията е синдром. Комплекс от синдроми, в които водещо е настроението. Пониженото настроение оказва влияние върху мисленето, волята, подтиците. Появяват се проблеми в ежедневното социално реализиране на личността.

Тежките форми на депресия водят до инвалидизация. Тези тежки форми са тежко биполярно афективно разстройство и голямото депресивно разстройство.

Причините за появата на депресия са био-психо-социални.

На първо място е наследствеността. Психогенни фактори, които се изразяват при отключващ психогенен момент. Но хроничният стрес също може да доведе до депресия.

Депресията може да бъде синдром при различни телесни и мозъчни заболявания.

Когато става дума за наследственост, се имат предвид нарушения в невро-трансмитираните системи в мозъка. Това са основните медиатори, които предават нервните импулси в мозъка – серотонин, норадреналин,  допамин и други.

Недостатъчното количество от тези важни вещества в мозъка водят до депресивни състояния.

Приемът на алкохол също довежда до депресия. Алкохолната депресия е нерядко срещано състояние.

Има няколко признака, че един човек изпада в депресия:

Трайно понижено настроение.

Загуба на интереси. Човекът вече не изпитва удоволствие от нещата, които по принцип обича да прави, хоби, срещи с приятели.

Намалена енергия и лесна уморяемост. Загуба на апетит или неговото повишаване. Рязка промяна в теглото в двете крайности. Загубата на сън или изпадане в сънно състояние.

Появата на мисли за вина и за греховност.

Депресия се наблюдава при страдащите от Паркинсон и от деменции.

Агресията в детска възраст не трябва да бъде пренебрегвана. Тя също е признак за депресия. Детската депресия протича противоположно на тази при възрастните. Те стават агресивни и започват да се противопоставят на възрастните.

Някои хора изпадат в депресия при започване на ново начинание – училище, нова работа. Това, според д-р Аврамова, е временно състояние, което следва да отшуми.

Консултациите със специалист психиатър започват с разговори. Да бъде установена причината за появилата се депресия и след това да се търси решение на проблема. Ако тези разговори не помогнат, тогава трябва да се търси и медикаментозно лечение.

Още интересни и полезни факти ще научите от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.